Att ta kontakt och flirta på dejtingsajter – det första meddelandet

En speciell dejtingprofil har väckt ditt intresse och du är redo att kontakta personen, men vad skriver man i det första meddelandet till någon?

Liksom vid vanlig dejting är första intrycket viktigt vid nätdejting. Det handlar om hur du beskriver dig själv i presentationstexten, bilderna du väljer till dejtingprofilen och vad du skriver första gången du kontaktar någon.

Första kontakten är ett område inom nätdejting som gör många osäkra. Nya nätdejtare – som är seriösa – skriver ofta för långa meddelanden, vilka kan uppfattas som lite "läskiga" för mottagaren. Här kan du läsa om att skriva det första meddelandet vid nätdejting, och för att du inte ska bli besviken är det från början bra att veta att vid nätdejting är det stor risk att personen du skriver till har andra kontakter på gång och inte svarar eller inte skriver tillbaka (speciellt om du är en man som skriver till en kvinna).

1. Visa att du har läst dejtingprofilen - Nämn något specifikt från personens profiltext när du skriver det första meddelandet. Detta visar att du har läst igenom dejtingprofilen och är intresserad av just den personen.

En del skickar opersonliga massmeddelanden till mängder av dejtingprofiler. Många har lärt sig att upptäcka sådana meddelanden och ignorerar dem direkt.

2. Håll det vardagligt och kort - Första kontakten på en dejtingsajt är inte samma sak som att skriva ett personligt brev för en jobbansökan, och det finns egentligen ingen anledning att vara formell. Om du är kille, ska du veta att på många dejtingsajter bombarderas tjejer av meddelanden och de är sällan intresserade av att läsa din livshistoria.

Tänk också på att det är stor risk att personen inte svarar eller inte är intresserad och då är det onödigt att ha lagt ner för mycket tid på meddelandet, och ju längre du skrivit desto mer besviken blir du antagligen vid ett uteblivet svar.

Skriv med samma ton som du skulle ha om du pratade med personen på en fest eller middag. Var artig, trevlig, men vardaglig.

”Hej, trevligt att träffas, mitt namn är Niklas. Jag har läst igenom din profil och tycker du verkar trevlig, skriv tillbaka..”

...är alldeles för stelt, försök istället med något i stil med

”Hej, din profil fick mig intresserad, ser att du gillar att resa, vilket är ett av mina större intressen. När du reser, ligger du helst och läser en bok på stranden eller åker du hellre omkring och tittar på kulturella sevärdheter?”

3. Skicka helst ett meddelande, inte bara en flirt - Många dejtingsidor har flirtfunktioner som gör att det går att visa intresse för någon utan att skriva något. Sådana har sina fördelar, men är inte alltid det bästa sättet att kontakta någon på. Att skicka en flirt kan ge signalen “Hej, jag är intresserad, men jag låter dig göra grovjobbet.”

4. Fråga om något - Innan du trycker på skicka knappen, fråga dig själv vad du själv skulle svara om du fick samma meddelande från någon. Om det inte finns något att svara på, bör du ändra meddelandet så att personen får en anledning att skriva tillbaka. Du kan till exempel ställa en fråga om något gemensamt intresse ni har.

5. Skriv något roligt - Humor attraherar, ett skämt eller en smart kommentar är den ultimata isbrytaren. Om ditt meddelande kan få personen att skratta lite för sig själv, har du kommit en bit på vägen.

6. Vara direkt men inte aggressiv - För att inte ödsla massa tid på dejtingtjänstens chatt, om man ändå inte skulle passa ihop eller det inte alls finner varandra intressanta, föredrar vissa att träffas så fort som möjligt för en fika eller promenad och sedan ta det därifrån. Om båda tyckte det var trevligt kan ni träffas igen på en till dejt eller så märker ni att det inte är något att bygga vidare på.

Om man vill träffas extremt snabbt kan man skriva något i stil med: ”Hej, din dejtingprofil är riktigt intressant, vad säger du om en fika eller en promenad till helgen?” Med rätt förutsättningar kan denna taktik fungera. Många uppfattar dock detta tillvägagångssätt som alldeles för framfusigt och kommer inte att vilja träffas så fort.

7. Kontrollera stavningen - Många tänker nog att dålig grammatik och stavfel inte är så farligt, men det går inte att veta hur den andra personen uppfattar det. Det tar inte mycket tid att kontrollera stavningen och ett meddelande som är välskrivet ger också ett seriösare intryck.

Lämna kommentar
Mer på Dejtingsida.se
Jämför priser, läs artiklar och diskutera
7 fördelar med nätdejting
Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med nätdejting. Enkelt,...
Tips för säker nätdejting
Liksom vid vanlig dejting gäller sunt förnuft för att nätdejta säkert,...
Dejta på nätet - steg för steg
Det är inga konstigheter att dejta på nätet, men många som aldrig besökt...