Att ta kontakt och flirta på dejtingsajter – det första meddelandet

En speciell dejtingprofil har väckt ditt intresse och du känner dig redo att kontakta personen – men vad ska du skriva i det första meddelandet till någon?

Liksom vid vanlig dejting är första intrycket viktigt vid nätdejting. Det handlar om hur du beskriver dig själv i presentationstexten, bilderna du väljer till dejtingprofilen och vad du skriver första gången du kontaktar någon.

Första kontakten är ett område inom nätdejting som gör många osäkra. Nya nätdejtare – som är seriösa – skriver ofta för långa meddelanden som kan uppfattas som lite "läskiga" för mottagaren. Här kan du läsa om att skriva det första meddelandet vid nätdejting, och för att du inte ska bli besviken är det från början bra att veta att vid nätdejting är det mycket sannolikt att en person du skriver till har andra kontakter på gång och kanske inte svarar eller skriver tillbaka.

1. Visa att du har läst dejtingprofilen - Nämn något specifikt från personens profiltext när du skriver det första meddelandet. Detta visar att du har läst igenom dejtingprofilen och är intresserad av just den personen.

En del skickar opersonliga massmeddelanden till mängder av dejtingprofiler. Många har lärt sig att upptäcka sådana meddelanden och ignorerar dem direkt.

2. Håll det vardagligt och kort - Första kontakten på en dejtingsajt är inte som att skriva ett personligt brev för en jobbansökan, och det finns egentligen ingen anledning att vara formell. Om du är kille, bör du veta att många kvinnor bombarderas av meddelanden och är sällan intresserade av att läsa din livshistoria.

Tänk också på att det är stor risk att den du skriver till inte svarar eller inte är intresserad och då är det onödigt att ha lagt ner för mycket tid på meddelandet, och ju längre du skrivit desto mer besviken blir du antagligen vid ett uteblivet svar.

Skriv med samma ton som du skulle ha om du pratade med personen på en fest eller middag. Var artig, trevlig, men vardaglig.

”Hej, trevligt att träffas, mitt namn är Niklas. Jag har läst igenom din profil och tycker du verkar trevlig, skriv tillbaka..”

...är alldeles för stelt, försök istället med något i stil med

”Hej, din profil fick mig intresserad, ser att du gillar att resa, vilket jag också gör. När du reser, ligger du helst och solar på stranden eller åker du hellre omkring och tittar på kulturella sevärdheter?”

3. Skicka helst ett meddelande – inte bara en flirt - Många dejtingsidor har flirtfunktioner med vilka det går att visa intresse för någon utan att skriva något. Sådana har sina fördelar, men är inte alltid det bästa sättet att kontakta någon på. Att skicka en flirt kan ge signalen “Hej, jag är intresserad, men jag låter dig göra grovjobbet.”

4. Fråga om något - Innan du trycker på skicka knappen, fråga dig själv vad du själv skulle svara om du fick samma meddelande från någon. Om det inte finns något att svara på, bör du ändra meddelandet så att personen får en anledning att skriva tillbaka. Du kan till exempel ställa en fråga om något gemensamt intresse ni har.

5. Skriv något roligt - Humor attraherar, ett skämt eller en smart kommentar är den ultimata isbrytaren. Om ditt meddelande kan få personen att skratta lite för sig själv, har du kommit en bit på vägen.

6. Vara direkt men inte aggressiv - För att inte ödsla massa tid på dejtingtjänstens chatt om det ändå inte skulle klicka, föredrar vissa att träffas så fort som möjligt på en fika eller promenad och sedan ta det därifrån.

Om man vill träffas snabbt kan man skriva något i stil med: ”Hej, jag gillar din profil, vad sägs om en fika eller promenad till helgen?” Många kommer att uppfatta det som alldeles för framfusigt och kommer inte att vilja träffas med så kort varsel, men det kan det gå hem.

7. Kontrollera stavningen - Många tänker att dålig grammatik och stavfel inte är så farligt, men det går inte att veta hur den som får meddelandet uppfattar det. Det tar inte mycket tid att kontrollera stavningen och ett välskrivet meddelande ger även ett seriösare intryck.

Lämna kommentar
Mer på Dejtingsida.se
Jämför priser, läs artiklar och diskutera
Tips för säker nätdejting
Liksom vid vanlig dejting gäller sunt förnuft för att nätdejta säkert,...
7 fördelar med nätdejting
Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med nätdejting. Enkelt,...
Dejta på nätet – steg för steg
Det är inga konstigheter att dejta på nätet, men många som aldrig besökt...