Mobil dejting

Alla större dejtingtjänster har idag dejtingappar för åtminstone iPhone och Android. Det har nämligen visat sig att många användare hellre dejtar med apparna än på webbsidorna. Mobilens gps-funktion gör det enkelt för användarna att se andra singlar i omnejden som också vill träffa någon. Och eftersom det går att läsa och skriva meddelanden varifrån som helst, kan personer lära känna varandra utan att sitta klistrade vid sina datorer. Är dejtingappen välgjord minimeras de nackdelar som den lilla skärmen för med sig.

Om prenumerationer på dejtingsidor
Om sajterna

Badoo

Badoo är en av de mest kända freemium dejtingapparna och har över 400 miljoner registrerade medlemmar i över 20 länder. Även i Sverige har den mycket användare, de flesta är mellan 20 och 30 år gamla. Badoo är en populär dejtingapp dels för att den har många användare, dels för att den har ett snabbt gränssnitt med mycket funktioner. Det går exempelvis att fotoverifiera profilen, logga in genom Facebook och ladda upp en videopresentation.

Visa kortfakta
Kortfakta

  50plusmatch

  50plusmatch.se från 2008 är en nischad dejtingsida som vänder sig mot 50 plussare. Vid sidan om webbversionen finns det även en dejtingapp att ladda ner. Majoriteten av medlemmarna är inom åldersspannet 50–65 år, vilket betyder att personlighet, intressen och samtal får högre prioritet än profilbilder.

  Visa kortfakta
  Kortfakta

   Happypancake

   Happypancake startades 2007 och är en välkänd svenskutvecklad gratis dejtingsida som går runt på annonsintäkter istället för på medlemsavgifter. Det finns även en dejtingapp och webbsidan har en dejtingpodd där man bjuder in gäster för att diskutera dejting och singelliv.

   Visa kortfakta
   Kortfakta

    Tinder

    Tinder lanserades 2012 och var den första dejtingappen som blev vida känd. Den kommer ursprungligen kommer från Kalifornien, men har idag användare i en mängd länder. I Sverige är de flesta användarna i åldersgruppen 18–35 år.

    Visa kortfakta
    Kortfakta

     Match

     Match.se är en av de dejtingtjänster i Sverige som har funnits längst. Men dejtingappen lanserades först 2012 då man sett att den mobila trafiken till webbplatsen ökat rejält. Appen är gratis att ladda ner, men liksom på andra utpräglade betalsajter krävs det en prenumeration för att få ut något av sidan och använda kontaktfunktionerna. Målgruppen är i huvusak seriösa singlar i 30 till 50 årsåldern.

     Visa kortfakta
     Kortfakta

      Mötesplatsen

      Mötesplatsen.se är en svenskdriven dejtingsajt som har funnits länge – själva webbsidan lanserades 2001. Appen kom senare men har redan hunnit släppas i flera versioner. Appen innehåller de funktioner som mobildejtare kan tänkas behöva, det går att skicka och ta emot meddelanden, söka efter singlar i närheten, ladda upp bilder och se vilka som besökt dejtingprofilen.

      Visa kortfakta
      Kortfakta

       eDarling

       eDarling är en så kallad matchmakingsida och har funnits i Sverige sedan 2010. Den drivs av ett tyskt företag som ligger i Berlin, men riktar sig mot singlar i en rad länder. Appen vänder sig mot seriösa singlar som vill träffa någon för ett seriöst förhållande där personlighet är utgångspunkten. Dejtingen bygger på ett personlighetstest som alla nya medlemmar får göra när de registrerar sig. Testet tar 20–30 minuter och är uppbyggt på personlighetsteorin Femfaktorteorin (Big-Five-teorin).

       Visa kortfakta
       Kortfakta

        Happn

        Happn.com är en freemium dejtingapp som startades i Frankrike 2014. Dess lite speciella koncept går ut på att visa andra medlemmar som man, under den senaste tiden, har varit nära geografiskt. Om man t.ex. har varit på en viss matvarubutik och någon annan medlem (inom ens sökkriterier) varit på samma butik, kommer appen visa detta – samt hur många gånger ens vägar har korsats.

        Visa kortfakta
        Kortfakta

         Bumble

         Bumble.com lanserades 2014 och bakom finns en före detta Tinder-anställd. Apparna liknar varandra, men Bumble är byggd så att kvinnorna får mest att säga till om, och det finns en stor skillnad. När det har uppstått en match (heterosexuell) är det bara kvinnan som kan skicka det första meddelandet, och det måste det göras inom 24 timmar, annars försvinner matchningen för gott (såvida man inte har ett Bumble-boost medlemskap).

         Visa kortfakta
         Kortfakta

          Grindr

          Grindr.com är en datingapp som vänder sig mot homosexuella män. Liksom andra nätdejtingappar använder den sig av gps-positionering för att användarna ska kunna komma i kontakt med andra singlar i närområdet. Appen finns både som en gratisversion och som en reklamfri betalversion (Grindr Xtra).

          Visa kortfakta
          Kortfakta

           Vad kännetecknar en bra datingapp?

           En bra datingapp har åtminstone tre kännetecken:

           • Den har många medlemmar – ingen vill dejta på en app som har få medlemmar, det är som att gå till ett uteställe som är tomt på folk. Har appen många medlemmar blir det lättare för medlemmarna att träffa likasinade personer eftersom utbudet är stort.
           • Den är lätt att använda – när man designar dejtingappar, ställer den lilla skärmytan på mobila enheter höga krav. Vid nätdejting är presentationstext, personlighets- och intresseattribut samt profilbilder viktiga, samtidigt som mer textbaserade sök- och och meddelandefunktioner också är av högsta prioritet. För utvecklarna gäller det att skapa en bra användarupplevelse – trots den lilla skärmytan.
           • Den är seriös och säker – en dejtingapp kan få in mycket information (speciellt platsinformation) om sina användare, därför är det att föredra om ett seriöst och etablerat företag, med riktlinjer för hur användarkonton och inhämtad data hanteras, ligger bakom.