Nätdejting – så här kommer du igång

Att välja en dejtingsajt

Många som ska börja nätdeja undrar vilken dejtingsajt de ska välja eller vilken dejtingsajt som är bäst. Här kan du läsa om olika typer av dejtingsajter och vad som är bra att titta på när man ska välja en.

Förbered dig på att det kommer krävas lite arbete

En del tror att de kommer att träffa den rätta så fort de blir medlem på en dejtingsida. Tyvärr fungerar det inte så. Ska du träffa någon genom nätdejting får du antingen lägga ner lite tid, se väldigt bra ut eller ha mycket tur. Bara för att dejtingsidorna har många singlar, kommer de inte falla pladask för dig.

Planera att testa två till tre dejtingsajter

Känn dig inte tvingad att dejta vidare på den första dejtingsidan du provar. Utgå istället från att du ska testa två till tre olika sidor, innan du bestämmer dig för vilken eller vilka du ska dejta vidare på.

Utförande, funktionalitet och gränssnitt

Vissa sajter har enbart en desktop-variant, medan andra bara har en app-variant; många har både och.

Alla dejtingsajter har vissa basfunktioner såsom meddelandefunktionen, men därutöver kan de ha olika funktionalitet. Det finns funktioner för att

 • svajpa
 • skicka flirtar eller frågeformulär
 • se matchningar
 • chatta
 • göra ett personlighetstest
 • ladda upp en videopresentation
 • blogga
 • verifiera profilen
 • legitimera sig genom BankId
 • betygsätta bilder

En annan sak som skiljer dejtingsajterna åt är gränssnittet, vilket har stor betydelse. Ett snabbt gränssnitt gör det smidigt att navigera mellan sidans olika delar, vilket betyder att det går att titta på många dejtingprofiler på kort tid och att interaktionen med andra medlemmar flyter på bra.

Ett fåtal dejtingsidor anordnar även event och aktiviteter så att medlemmarna kan träffas på riktigt. Det är dock begränsat till de större städerna, men verkar ha blivit mer och mer populärt därför att det ger en touch av vanlig dejting till nätdejting.

Olika dejtingsajter har olika målgrupper

En annan sak som skiljer dejtingsajterna åt är vilka målgrupper de riktar sig mot. Här är fyra typer av sajter:

 • Allmänna dejtingsajter vänder sig till en bred målgrupp.
 • Matchmakingsidor - fokus ligger på personlighet och de riktar sig mot singlar som vill träffa någon för ett seriöst förhållande.
 • Sociala dejtingsajter - fokus ligger mer på användarnas bilder än personlighet och folk träffas i allmänhet snabbare.
 • Nischade dejtingsajter - vänder sig till en smalare målgrupp och är nischade på olika sätt, till exempel efter intressen, ålder, land/världsdel, etnicitet, religion, sexuell läggning eller utbildning.

Priset

Olika dejtingsajter har olika betalmodeller. Premium och freemium är vanligast. Även priserna varierar, men alla har samma prisstruktur på sina betalmedlemskap, ju längre prenumeration man skaffar, desto lägre blir månadskostnaden.

Har personlighetstest och ger partnerförslag

Poängen med matchmakingsidor är att de ska hjälpa medlemmarna att komma i kontakt med personlighetsmässigt kompatibla personer. Det hela baseras på ett personlighetstest som är utvecklat efter en personlighetsmodell.

När man blir medlem på en matchmakingsida får man göra ett personlighetstest som tar cirka 15–30 minuter. Därefter får man förslag på andra medlemmar (partnerförslag) som personlighetsmässigt ska passa en själv. Vill man sedan ta kontakt, är det upp till en själv att skicka ett meddelande eller en flirt.

Varje matchmakingsida har sitt egna personlighetstest och matchningen görs av programkod. Det är alltså inte någon manuell process där någon sitter och parar ihop olika dejtingprofiler.

Omdiskuterat

Om matchmakingsidor verkligen gör det lättare att träffa någon har diskuterats flitigt och det finns gott om röster emot.

Eftersom matchmakingsidor är dyrare än mer traditionella sidor och de i sina reklamer vänder sig mot singlar som letar efter en seriös relation, har de i regel något seriösare medlemmar.

Dejtingsjatens målgrupp

Som redan nämnts har olika dejtingsajter olika målgrupper. Därför är det bra att veta på ett ungefär vad man söker och ställa sig frågan: Stämmer sajtens målgrupp överens med det jag söker?

Är man inte riktigt säker på vad man söker och är öppen för att det kan utvecklas i olika riktningar, är någon stor allmän dejtingsajt ett bra val. På denna typ av sajter finns det såpass gott om medlemmar att det går att träffa personer som har olika preferenser.

Antalet medlemmar

En annan sak att titta på är om sajten har många medlemmar. Ingen vill dejta på en sida som har lite medlemmar, det är som att besöka en nattklubb som är tom. Många medlemmar är lika med ett stort utbud, vilket ger större chanser att träffa någon.

Pris på betalmedlemskap

Det är även bra att titta på vad det kortaste och näst kortaste medlemskapet kostar. Ska man testa en dejtingsida för första gången vill man kanske inte binda upp sig för ett helt år, innan man vet om sajten passar en själv.

Vad söker du?

Vilken dejtingsajt som är bäst beror på vem du är och vad du söker. Om du läst delarna ovanför så vet du att sajterna vänder sig till olika målgrupper och har olika funktioner.

Stora dejtingsajter har många medlemmar

Men självklart är det bra att dejta på stora sajter som har många aktiva medlemmar, då det innebär ett stort utbud av singlar. Det spelar ingen roll hur bra funktioner en sajt har - om det saknas medlemmar blir det svårt att träffa någon.

Kostnadsfri registrering

När du väl har bestämt dig för en dejtingsajt är det dags att bli medlem. Här kan du läsa om hur betalsajternas kostnadsfria registrering går till och vad en sådan innebär.

Ja - det är kostnadsfritt

Ja, en kostnadsfri registrering på betalsajterna (premiumsajterna) kostar inte ett öre, men ger dig inte heller möjlighet att träffa någon. Funktionerna som ingår är såpass begränsade att det är uteslutet ha någon vettig kontakt med andra medlemmar.

Duger till att testa sidan

En kostnadsfri registrering ger dig möjlighet att testa en dejtingsida, du kan se hur layouten är och vilka funktioner som finns. Du kan också söka bland medlemmarna och läsa deras dejtingprofiler, vilket ger en inblick i vilken typ av personer som finns på sidan.

Beror på vilken sida det är

Det varierar från sida till sida, men i det allra enklaste scenariot går det till så här:

 1. Du väljer ett användarnamn
 2. Du matar in din e-postadress, ditt födelsedatum och ditt kön

Bläddra bland dejtingprofiler

Exakt vad som går att göra med ett gratismedlemskap på betalsajterna (premiumsajterna) varierar från sida till sida. Men räkna med att kunna: göra sökningar i medlemsdatabasen, bläddra bland dejtingprofilerna, läsa dejtingprofilerna och se medlemmarnas bilder.

Är det en matchmakingsida ingår personlighetstestet, men det brukar inte gå att se de andra medlemmarnas bilder och fotoalbum.

Att skaffa ett betalmedlemskap

En kostnadsfri registrering på en betalsajt (premiumsajt) kommer med största sannolikhet inte leda till att du träffar någon. För att kunna träffa någon på denna typ av dejtingsidor krävs ett betalmedlemskap (prenumeration, abonnemang). Här kan du läsa mer om betalmedlemskap på dejtingsidor.

Om du ska kunna träffa någon på en betalsajt

Om du använder en betalsajt (premiumsajt) och vill kunna interagera med de andra medlemmarna krävs en prenumeration. Som betalmedlem kan du kommunicera fritt med de andra medlemmarna och använda dejtingsajtens kontaktfunktioner.

Beror på vilken sida det är

Det beror på vilken sida det är, men räkna med att kunna använda alla funktioner som sidan erbjuder.

Beror på vilken sajt det är

Beror på vilken sajt det är, men faktura, kortbetalning och PayPal erbjuds ofta.

Automatisk förnyelse av prenumeration

Prenumerationer på dejtingsidor är tillsvidareprenumerationer och en prenumeration fortlöper (förnyas) tills att du själv väljer att avsluta den (på vissa sidor med en månad åt gången, på andra med lika många månader som man ursprungligen tecknade).

Uppsägningen görs i normala fall inne på den egna profilsidan under "inställningar", "hantera konto" eller liknande och behöver göras någon dag till en vecka innan abonnemanget löper ut; det beror på vilken sida det gäller, läs dejtingsajtens användarvillkor.