Nätdejting – att komma igång

Att välja dejtingsajt

Många som ska börja nätdeja undrar vilken dejtingsajt de ska välja eller vilken dejtingsajt som är bäst. Här kan du läsa om olika typer av dejtingsajter och vad som är bra att titta på när man ska välja en.

Det kommer att krävas lite arbete

En del tror att de kommer att träffa den rätta, bara de blir medlemmar på en dejtingsida. Tyvärr fungerar det oftast inte så. Ska du träffa den rätta genom nätdejting får du antingen lägga ner lite tid, se väldigt bra ut eller ha mycket tur. Bara för att dejtingsidorna har många singlar, kommer de inte falla pladask för dig.

Testa två till tre dejtingsajter

Känn dig inte tvingad att dejta vidare på den första dejtingsidan du provar. Utgå istället från att du ska testa två till tre olika sidor, innan du bestämmer dig för vilken eller vilka du ska dejta vidare på.

Utförande, funktionalitet och gränssnitt

Vissa sajter har enbart en desktop-variant, medan andra bara har en app-variant; många har både och.

Alla dejtingsajter har vissa basfunktioner såsom meddelandefunktionen, men de har också olika funktionalitet sinsemellan. Det finns till exempel funktioner för att

 • svajpa
 • skicka flirtar eller frågeformulär
 • se matchningar
 • chatta
 • göra ett personlighetstest
 • ladda upp en videopresentation
 • blogga
 • verifiera profilen
 • legitimera sig genom BankId
 • betygsätta bilder

En annan sak som skiljer dejtingsajterna åt är gränssnittet – vilket har stor betydelse. Ett snabbt gränssnitt gör det smidigt att navigera mellan sidans olika delar, vilket innebär att det går att titta på många dejtingprofiler på kort tid och att interaktionen med andra medlemmar flyter på bra.

Några dejtingsidor anordnar även event och aktiviteter för att medlemmarna ska kunna träffas på riktigt.

Olika dejtingsajter har olika målgrupper

En annan sak som skiljer dejtingsajterna åt är vilka målgrupper de riktar sig mot. Här beskrivs fyra typer av sajter:

 • Allmänna dejtingsajter vänder sig till en bred målgrupp.
 • Matchmakingsidor – fokus ligger på personlighet och de riktar sig mot singlar som vill träffa någon för ett seriöst förhållande.
 • Sociala dejtingsajter – fokus ligger mer på användarnas bilder än personlighet och folk träffas i regel snabbare.
 • Nischade dejtingsajter – vänder sig till en smalare målgrupp och är nischade på olika sätt, till exempel efter intressen, etnicitet, religionsåskådning, sexuell läggning eller utbildningsnivå.

Priset

Olika dejtingsajter har olika betalmodeller. Premium och freemium är vanligast. Även priserna varierar, men alla har samma prisstruktur på betalmedlemskapen: ju längre prenumeration man skaffar, desto lägre blir månadskostnaden.

Har personlighetstest och ger partnerförslag

Poängen med matchmakingsidor är att de ska hjälpa medlemmarna att komma i kontakt med med personer som har en personlighet som passar den egna. Det hela baseras på ett personlighetstest som är utvecklat efter en personlighetsmodell.

När man blir medlem på en matchmakingsida får man göra ett personlighetstest som tar cirka 15–30 minuter. Därefter går det att se partnerförslag, det vill säga andra medlemmar som personlighetsmässigt ska passa en själv. Vill man sedan ta kontakt, är det upp till en själv att skicka ett meddelande eller en flirt.

Varje matchmakingsida har sitt egna personlighetstest och matchningen görs av programkod. Det är alltså inte någon manuell process där någon anställd på dejtingsajten sitter och parar ihop olika dejtingprofiler.

Fungerar det?

Om matchmakingsidor verkligen gör det lättare att träffa den rätte är omdiskuterat, men eftersom matchmakingsidor är dyrare än andra dejtingsidor och de i sina reklamer riktar sig till singlar som letar efter en seriös relation, har de i regel seriösare medlemmar.

Dejtingsjatens målgrupp

Som redan nämnts har olika dejtingsajter olika målgrupper. Därför är det bra att veta på ett ungefär vad man söker och fråga sig själv: Stämmer sajtens målgrupp överens med det jag söker?

Är man inte säker på vad man söker och är öppen för att det kan utvecklas i olika riktningar, är någon stor allmän dejtingsajt ett bra val. På denna typ av sajter finns det såpass gott om medlemmar att det går att träffa personer med olika preferenser.

Antalet medlemmar

Det är också bra att titta på om sajten har mycket medlemmar. Om det finns mycket medlemmar är det större chans att träffa någon.

Pris på betalmedlemskap

Det är även bra att titta på vad det kortaste och näst kortaste betalmedlemskapet kostar. Testar men en dejtingsida vill man kanske inte binda upp sig för ett helt år, innan man vet om sajten passar en själv.

Vad söker du?

Vilken dejtingsajt som är bäst beror på vem du är och vad du söker. Om du har läst ovanför vet du att sajterna vänder sig till olika målgrupper och har olika funktioner.

Stora dejtingsajter har många medlemmar

Men givetvis är det bra att använda stora sajter med många aktiva medlemmar. För om en sajt har få medlemmar, blir det svårt att träffa någon även om den har bra funktioner.

Kostnadsfri registrering

När du väl har bestämt dig för en dejtingsajt är det dags att bli medlem. Här kan du läsa om hur en kostnadsfri registrering går till och vad en sådan innebär (på betalsajterna).

Ja – det är kostnadsfritt

Ja, en kostnadsfri registrering på betalsajterna (premiumsajterna) kostar inte ett öre, men ger dig inte heller möjlighet att träffa någon. Funktionerna som ingår är såpass begränsade att det är uteslutet ha någon vettig kontakt med andra medlemmar.

Duger till att testa sidan

En kostnadsfri registrering ger dig möjlighet att testa en dejtingsida, du kan se hur layouten är och vilka funktioner som finns. Du kan också söka bland medlemmarna och läsa deras dejtingprofiler, vilket ger en inblick i vilken typ av personer som finns på sidan.

Beror på vilken sida det är

Det beror på vilken dejtingsida det är, men i det allra enklaste scenariot går det till så här:

 1. Du väljer ett användarnamn.
 2. Du matar in din mejladress, ditt födelsedatum och ditt kön.
 3. Du klickar på knappen ”bli medlem”.

Bläddra bland dejtingprofiler

Vad som går att göra med ett gratismedlemskap på betalsajterna (premiumsajterna) varierar. Men räkna med att kunna: göra sökningar i medlemsdatabasen, bläddra bland dejtingprofilerna, läsa dejtingprofilerna och se medlemmarnas bilder.

Är det en matchmakingsida ingår personlighetstestet, men det brukar inte gå att se andra medlemmarns bilder och fotoalbum.

Att skaffa ett betalmedlemskap

En kostnadsfri registrering på en betalsajt (premiumsajt) kommer med största sannolikhet inte leda till att du träffar någon. För att kunna träffa någon på denna typen av dejtingsidor krävs ett betalmedlemskap (prenumeration, abonnemang). Här kan du läsa mer om betalmedlemskap på dejtingsidor.

Om du ska kunna träffa någon på en betalsajt

På betalsajter (premiumsajter) krävs det en prenumeration för att kunna interagera med andra medlemmar. Som betalmedlem kan du kommunicera obegränsat med andra medlemmar och använda dejtingsajtens kontaktfunktioner.

Beror på vilken sida det är

Det beror på vilken sida det är, men räkna med att kunna använda alla funktioner som sidan erbjuder.

Beror på vilken dejtingsajt det är

Det beror på vilken dejtingsajt det är, men faktura-, kort- och Paypalbetalning erbjuds ofta.

Automatisk förnyelse av prenumeration

Prenumerationer på dejtingsidor är tillsvidareprenumerationer och en prenumeration fortlöper (förnyas) tills att man själv väljer att avsluta den (på vissa sidor med en månad åt gången, på andra med lika många månader som man ursprungligen tecknade).

Man säger upp en prenumeration inne på den egna profilsidan under ”inställningar”, ”hantera konto” eller liknande och det behöver göras senast 1–7 dagar innan prenumerationen löper ut – det beror på vilken dejtingsida det är, läs dejtingsidans användarvillkor.