Seriös dejting

Många som börjar nätdejta vill – helst av allt – träffa någon för ett seriöst, varaktigt förhållande eller äktenskap. Vissa dejtingsidor har personlighetstester och matchningsfunktioner som är tänkta att hjälpa medlemmarna att komma i kontakt med likasinnade personer. Men konceptet är omdiskuterat och det råder delade meningar om det fungerar eller inte. Dejtingsidor med personlighetstester kallas även för matchmakingsidor. Nedanför visas dejtingsidor som vänder sig mot seriösa singlar som vill träffa någon för en seriös relation.

Om prenumerationer på dejtingsidor
Om sajterna

eDarling

eDarling.se är en matchmakingsida där dejtingen bygger på ett 280 frågor långt personlighetstest. Nya medlemmar får göra testet, som tar 20–30 minuter, när de registrerar sig. Har man inte tid eller lust att göra hela testet på en gång, går det att avbryta mitt i, och testet återupptas där man var, vid nästa inloggning. Efter testet går det att läsa en personlighetsrapport.

Visa kortfakta
Kortfakta

  Elitsinglar

  Elitsinglar.se, som kom till Sverige under 2013, är en dejtingsajt som profilerar sig som en sida för karriärorienterade singlar; närmare bestämt akademiker över 30 år som söker efter ett seriöst förhållande. Sidan har ett personlighetstest och ger så kallade partnerförlsag.

  Visa kortfakta
  Kortfakta

   Elitedaters

   Elitedaters.com finns i Sverige och Danmark och riktar sig mot akademiker och karriärorienterade singlar med en högre utbildning. Elitedaters har inte någon matchmakingfunktion, men är mycket noga med att medlemmarnas profiltexter är välskrivna och detaljerade.

   Visa kortfakta
   Kortfakta

    Vad är ett personlighetstest?

    Ett personlighetstest är ett elektroniskt frågeformulär som du gör i samband med att du registrerar dig på en matchmakingsida. Ett test tar cirka 15 till 30 minuter att göra, beroende på hur många frågor det innehåller och hur noggrannt du svarar. Frågorna berör områden som anses vara viktiga för fungerande förhållanden och handlar bland annat om

    • din personlighet
    • din syn på kärlek
    • dina värderingar
    • dina åsikter

    Efter ett test går det att se partnerförslag. Dessa är andra medlemmar som du kan tänkas passa ihop med och baseras på hur du och de andra medlemmarna har svarat på frågorna. Men det bara är förslag som ges – det är upp till dig att ta kontakt (till exempel genom att skicka ett meddelande) om du tycker att något partnerförslag är intressant.

    Själva matchningarna görs inte manuellt. Det är inte så att det sitter personer och tittar igenom varje personlighetstest och väljer ut vem som passar ihop med vem. Istället är dejtingsidorna utvecklade så att matchningarna görs automatiskt med hjälp av datoralgoritmer.