Dejting på nätet – detta behövs

En del undrar om det är svårt att nätdetja. Det kan vara svårt att hitta den stora kärleken, men apparna och sajterna är inte speciellt svåra att använda.

Personer som aldrig har använt en dejtingsajt eller dejtingapp har vanligtvis en del frågor om hur det fungerar. Vanliga frågor bland personer som är nya till nätdejting är: Vad behövs för att dejta på nätet? Krävs det någon speciell utrustning? Är dejtingtjänster på nätet svåra att använda? Och så givetvis: Vad kostar det? Här är lite information om vad som krävs.

En dator, mobil eller surfplatta med Internet

Tidigare behövde man ha en dator för att dejta på nätet, men numera har de flesta dejtingtjänster antingen både en webbsida och en dejtingapp, eller bara en detjingapp. Nätdejting har funnits sedan 90-talet, och på den tiden fanns det ju inga smartphones. Därför har äldre dejtingsajter, som varit framgångsrika, oftast både en webbsida och en dejtingapp.

Men eftersom många singlar föredrar apparna och det är de som används mest, är det vanligt att nystartade dejtingtjänster lägger allt krut på appen och helt enkelt väljer bort att ha en webbsida som det går att dejta på. Det kostar såklart betydligt mer resurser att driva en tjänst om den ska finnas på båda platformarna. Det ska uppdateras, vidareutvecklas och drivas. Lägg därtill att bara själva appen ska finnas för åtminstone två, kanske tre platformar: Android, IOS och Windows Phone.

På App Store och Google Play finns alla dejtingappar att ladda ner gratis, och på tjänster där användarna kan dejta på datorn går det att bli medlem kostnadsfritt på webbsidorna. Men hur mycket det går att göra på dem, utan att vara betalande medlem, varierar. På en del går det att använda de flesta funktioner, medans det på andra inte går att skicka och ta emot meddelanden.

Enklare smartphone- eller datorkunskaper

Det svåra med nätdejting är inte att använda själva tjänsterna, det svåra är att lyckas träffa en person som man passar ihop med.

Etablerade dejtingsajter och dejtingappar är lätta att använda eftersom de vet hur viktig användarvänligheten är. Konkurrensen om singlarna är stor och en tjänst som inte tar användarvänligheten på allvar kommer få svårt att överleva, det finns flera exempel på detta.

Svårighetsmässigt går dejting på nätet att jämföra med att använda en nätbank eller bankapp. I början är det naturligtvis lite oklart vad olika knappar och menyval har för funktioner, men efter att ha använt tjänsten ett tag ska det inte vara några som helst problem.

Etablerade tjänster har omfattande hjälpavsnitt på sina webbsidor som förklarar hur tjänsten fungerar. Många av tjänsterna påminner även om varandra, och när det är klart hur en app eller webbsida fungerar, blir det en lättare att förstå sig på de andra. Det finns också vissa ord som förekommer inom nätdejting som används av flera tjänster, och när man väl förstått ordens innebörd klarnar det ytterligare.

Hur lättanvänd en tjänst är beror också på vilken sajt det handlar om, och vilken funktion det handlar om. Till exempelvis är det givetvis något mer komplicerat att kommunicera genom video än att skicka och ta emot textmeddelanden.

Vid betalmedlemskap - giltigt betalningsmedel

Betalsidor brukar ha tre olika typer av medlemskap.

  • Gratismedlemskap – brukar duga till att testa en dejtingsida och se vilka andra personer som dejtar på sidan.
  • Prova på medlemskap – innebär att det går att använda alla dejtingsidans funktioner under en begränsad tid; brukar vara tre dagar.
  • Betalmedlemskap (abonnemang, prenumeration, Vip-medlemskap, Premium-medlemskap) – ger tillgång till alla funktioner på dejtingsidan och är i stort sett ett måste om man ska ha möjlighet att träffa någon på en betalsida.

Tecknar man ett betalmedlemskap brukar det gå att betala med faktura, kort, bankgiro och Paypal.

Tänk på ett betalmedlemskap förnyas automatisk tills att den automatiska förnyelsen har stängts av/inaktiverats. På många sidor fönyas ett ej avslutat betalmedlemskap med samma period som man ursprungligen tecknade.

Mer på Dejtingsida.se
Jämför priser, läs artiklar och diskutera
7 fördelar med nätdejting
Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med nätdejting. Enkelt,...
Tips för säker nätdejting
Liksom vid vanlig dejting gäller sunt förnuft för att nätdejta säkert,...
Dejta på nätet - steg för steg
Det är inga konstigheter att dejta på nätet, men många som aldrig besökt...