Dejting på nätet – det här behövs

En del undrar om det är svårt att nätdetja. Det kan vara svårt att hitta den stora kärleken, men apparna och sajterna är inte speciellt svåra att använda.

De som aldrig har använt en dejtingsajt eller dejtingapp har vanligtvis en del frågor om hur nätdejting fungerar, till exempel: Vad behövs för att dejta på nätet? Krävs det någon speciell utrustning? Är dejtingtjänster på nätet svåra att använda? Och så givetvis: Vad kostar det? Här kan du läsa lite om vad som behövs.

En dator, mobil eller surfplatta – med Internet

Tidigare behövde man ha en dator för att dejta på nätet, men numera har de flesta dejtingtjänster antingen både en webbsida och dejtingapp, eller enbart en detjingapp. Nätdejting har funnits sedan 90-talet (när smartphones inte fanns), därför har dejtingsajter som funnits lite längre oftast både en webbsida och en dejtingapp.

Men eftersom många singlar föredrar apparna och de används mest, är det vanligt att nya dejtingtjänster lägger allt krut på appversionen och skippar webbversionen. Det kostar såklart betydligt mer resurser att driva en tjänst om den ska finnas för båda platformarna. Det ska uppdateras, vidareutvecklas och drivas. Lägg därtill att bara själva appen ska finnas för åtminstone två, kanske tre platformar: Android, IOS och Windows Phone.

På App Store och Google Play finns alla dejtingappar att ladda ner gratis, och på tjänster med webbversion går det att bli medlem kostnadsfritt på webbsidan. Men hur mycket det går att göra, utan att vara betalmedlem, varierar. På vissa går det att använda många funktioner, på andra går det inte ens att skicka och ta emot meddelanden.

Enklare smartphone- eller datorkunskaper

Det svåra med nätdejting är inte att använda själva tjänsterna, utan att träffa någon som man passar ihop med. Etablerade dejtingsajter och dejtingappar är lättanvända eftersom de vet hur viktig användarvänligheten är. Konkurrensen om singlarna är stor och en tjänst som inte är användarvänlig får svårt att överleva.

Svårighetsmässigt är nätdejting jämförbart med att använda en nätbank eller bankapp. I början är det naturligtvis lite oklart vad olika knappar och menyval har för funktion, men efter att ha använt tjänsten ett tag bör det inte vara några problem att förstå hur den fungerar.

Etablerade tjänster har omfattande hjälpavsnitt på webbsidorna som förklarar hur tjänsten fungerar. Många av tjänsterna påminner även om varandra, och när man förstått hur en app eller webbsida fungerar, blir det enklare att förstå sig på de övriga. Det finns också vissa nätdejtingord som återkommer på flera tjänster, och när man väl vet vad orden betyder klarnar det ytterligare.

Hur lättanvänd en tjänst är beror också på vilken sajt det handlar om och vilken funktion det är. Exempelvis är det lite mer komplicerat att kommunicera genom video än att skicka och ta emot textmeddelanden.

Vid betalmedlemskap: giltigt betalningsmedel

Betalsidor brukar ha tre olika typer av medlemskap.

  • Gratismedlemskap – duger i stort sett bara till att testa en dejtingsida och se vilka andra personer som dejtar på sidan.
  • Prova på medlemskap – innebär att det går att använda alla dejtingsidans funktioner under en begränsad tid; brukar vara tre dagar.
  • Betalmedlemskap (abonnemang, prenumeration, Vip-medlemskap, Premium-medlemskap) – ger tillgång till alla funktioner på dejtingsidan och är i stort sett ett måste om man ska kunna träffa någon på en betalsida.

Tecknar man ett betalmedlemskap brukar det gå att betala med faktura, kort, bankgiro eller Paypal. Tänk på att: betalmedlemskap på dejtingsajter är tillsvidareprenumerationer.

Mer på Dejtingsida.se
Jämför priser, läs artiklar och diskutera
Tips för säker nätdejting
Liksom vid vanlig dejting gäller sunt förnuft för att nätdejta säkert,...
7 fördelar med nätdejting
Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med nätdejting. Enkelt,...
Dejta på nätet – steg för steg
Det är inga konstigheter att dejta på nätet, men många som aldrig besökt...