Varför vissa klagomål mot dejtingsajter?

Såg på nyheterna för någon vecka sen att det förekommit en del klagomål mot dejtingsajter. Vad handlar dessa klagomål om?

 • Svar

  Klagomål mot dejtingsajter brukar beröra prenumerationer och inte "gratis registrering", och brukar angå att medlemmar glömmer bort att säga upp sina prenumerationer.

  Prenumerationer eller betalmedlemskap på dejtingsidor är tillsvidareprenumerationer, och en prenumeration fortlöper (förnyas) tills att kunden väljer att avsluta den. En uppsägning behövs göras senast någon dag till en vecka innan prenumerationen löper ut (beroende på dejtingsida, läs sidans användarvillkor).

  Ett exempel:

  Om man tecknar en prenumeration på 3 månader och inte aktivt säger upp den senast två dagar innan den löper ut, kommer det att förlängas med 3 månader (oftast till ordinariepris).

 • Åke svarar

  Här är några tips från nätet som jag tyckte var bra:

  Läs avtalsvillkoren noggrant. Leta efter information om rätten att ångra avtalet och hur du använder den. Om företaget brister i sin information så förlängs ångerrättsperioden med ett år. Leta också efter information om avtalets bindningstid och hur man säger upp avtalet. Uppmärksamma skillnaden mellan ångerrätt och din rätt att säga upp medlemskapet efter bindningstiden.

  Kolla upp vad som ingår i priset. Om tjänsten marknadsförs som "gratis" - kolla upp vad som är gratis och om det finns funktioner som kräver betalning. Lämna inte ut dina kortuppgifter innan du har kontrollerat detta. Ta gärna skärmbilder av prisinformationen så att du har dokumentation som bevis för vad tackat ja till.

  Kolla upp minsta bindningstid för medlemskapet. Bindningstiden är tid som du kommer att ha tillgång till sidan och den minsta tiden du måste betala även om du inte längre vill vara medlem. Kontrollera också om medlemskapet förnyas automatiskt efter en viss tid. Om så är fallet, kolla när och vad du måste göra om du inte vill fortsätta att vara medlem.

  Betala med kreditkort om möjligt. Då får du ett extra skydd enligt konsumentkreditlagen om något blir fel. Du kan då vända dig till din kreditkortsutgivare eller bank för en kortreklamation.Efter att du registrerat dig på dejtingsajten, vänta på att få en orderbekräftelse.

  Läs igenom bekräftelsen noggrant. Kontrollera att det som står där motsvarar dina förväntningar på dejtingtjänsten. Kontakta företaget skriftligen om du har frågor. Spara en kopia av bekräftelsen, avtalet och all korrespondens med näringsidkaren.

Svara på frågan